MV Agusta: een Italiaans merk bekend om zijn wegracesuccessen

©scooterworld.be - FL - MV Agusta - 1950
©scooterworld.be - RR - MV Agusta - 1950

MV Agusta, een iconisch Italiaans merk, begon als luchtvaartbedrijf en groeide uit tot een legende in de motorwereld met indrukwekkende raceprestaties, innovatieve technologie en een tijdloze erfenis.

MV Agusta CSL

Italië

1950

MV Agusta, voluit Meccanica Verghera Agusta S.p.A., is een iconisch Italiaans merk dat wereldwijd bekend staat om zijn hoogwaardige motorfietsen. Het bedrijf, gevestigd in Gallarate, heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de luchtvaart.

Oorspronkelijk was MV Agusta een fabrikant van vliegtuigen en helikopters. Onder leiding van graaf Domenico Agusta besloot het bedrijf in 1945 de overstap te maken naar motorfietsen, een beslissing die uiteindelijk de motorwereld zou veranderen. Vanaf 1948 richtte MV Agusta zich vooral op wegraces, een terrein waarop het merk ongekende successen boekte. Naast de legendarische racefietsen produceerde het bedrijf ook straatmodellen en zelfs scooters.

MV Agusta had in 1949 hun eerste productie-scooter geïntroduceerd op de handelsbeurs van Milaan. De nieuwe machine, met het model “B”, maakte gebruik van soortgelijke constructieprincipes als de rivaliserende Vespa met een monocoque, geperst stalen carrosserie waarin de 125cc tweetaktmotor was ondergebracht. Deze machine werd in 1950 gevolgd door het model C of CSL, wat staat voor “C” Super Lusso. De nieuwe machine maakte gebruik van een buizenframe met een carrosserie van geperst staal. De carrosserie bevatte een kanaal dat lucht naar de motor leidde om de koeling te bevorderen. De CSL had een mooi stuur waarin een versnellingsindicator met lampjes was ingebouwd. Een tweede scooter werd geïntroduceerd in 1950, afgeleid van de CSL waarmee hij het frame, de carrosserie aan de voorkant en de motor deelde. Het nieuwe model stond aanvankelijk bekend als de Popolare en daarna Normale voordat MV uiteindelijk genoegen nam met “C” GT, wat staat voor “C” Gran Turismo als titel. Bedoeld als een betaalbaarder alternatief voor de CSL, liet de CGT de achterste carrosserie achterwege uit kostenoverwegingen en verving deze door een brandstoftank en koffer, waardoor de machine werd aangeboden voor 175.000 lire.

Echter, na het overlijden van Domenico Agusta begin jaren ’70 luidden een moeilijke periode in voor het bedrijf. In 1977 stopte MV Agusta volledig met de productie van motorfietsen en richtte het zich volledig op zijn luchtvaartactiviteiten, met name de productie van helikopters.

De naam MV Agusta bleef echter voortleven. Het merk werd nieuw leven ingeblazen toen Cagiva het in handen kreeg, terwijl de legendarische racemotoren in de zorgzame handen van het Amerikaanse Team Obsolete terechtkwamen. Vandaag de dag is MV Agusta een symbool van Italiaanse passie, vakmanschap en innovatie, met een erfenis die in de motorwereld nog steeds wordt gevierd.