Gillet: Frans erfgoed ook geproduceerd in België.


Gillet: Frans erfgoed van scooters ook geproduceerd in België.
Gillet E51
België
1953
Voorgeschiedenis
Naast FN en Saroléa was Gillet een van de drie belangrijkste motorfietsproducenten in België, die allemaal gevestigd waren in de regio rond de stad Herstal. Deze stad had zich gevestigd als een bloeiend centrum voor de productie van munitie, en deze technologie voor hoog precisiewerk bleek zich eind 19e eeuw ook goed te lenen voor de productie van verbrandingsmotoren. FN en Saroléa waren al zo’n twintig jaar actief voordat Désiré Gillet en zijn zoon Léon in 1919 S A des Ateliers Gillet oprichtten, waarbij ze ‘Herstal’ aan de bedrijfsnaam toevoegden om zich te onderscheiden van het Franse concern René Gillet. Gillet Herstal was een fabrikant van motorfietsen en automobielen, gevestigd in Herstal, België. Hun motorfietsen werden geproduceerd van 1919 tot 1959. In de late jaren twintig vervaardigde Gillet Herstal ook een driewielige auto, uitgerust met een motorfiets motoren.
Badge-engineering
In de periode dat scooters een succes werden, had Gillet niet langer de mogelijkheid om te investeren in de ontwikkeling van een scooter. Na rond te hebben gezworven met verschillende leveranciers, kwamen ze uiteindelijk bij het Franse merk Bernadet. Ze hadden goede relaties na de bestelling van de Gillet 720 voor het Franse leger, omdat hier de Franse Bernadet leger zijspan werd gebouwd.
In 1953 begonnen ze met de verkoop van de Bernadet E51 scooter, maar met het Gillet-logo. Aangezien dit geen groot succes was, stopten ze in 1956 met de verkoop van deze scooter en gingen ze over op het bouwen van de 98cc mopet ‘Capri’.
Vanaf 1955 ging het snel achteruit met de Belgische motorindustrie. Gillet wisselde modellen uit met FN en Saroléa. Ook Franse Bernardet-scooters, waarvan Gillet in eerste instantie alleen dealer was, werden door Gillet verbeterd en in eigen huis geproduceerd. Net zoals bij FN werden bij Gillet Royal Nord-bromfietsen geproduceerd, die van een eigen tanklogo werden voorzien. De eigen modellenlijn werd drastisch ingekrompen. Overigens had Gillet al in 1931 een omgekeerde vorm van badge-engineering toegepast met Royal Nord. De eerste motorfietsjes van dit merk waren eigenlijk Gillet-modellen, maar dan met een ander tanklogo.